to najlepšie z kuchyne jednej neobyčajnej rodinky

januára 22, 2007

Fašiangové dobroty

Inšpirovala ma germa a jedna z jej stránok. Konkrétne tá o varení. A keďže medzi Hujerovcami sa nájde niekoľko skvelých kuchárov a pekárov, bola by škoda nechať ich talent nepovšimnutý. Začíname tematicky - fašiangovo. Vďaka Kaťulke, ktorej pri včerajšom pohľade cez skype na Pištíka pojedajúceho šišiky začali slinky tieciť. Nielen ona si môže poznačiť recepty na dve sladké pochúťky - šišky a fánky. A keď už sme pri tom fašiangu, tak ukončujem rodinný spor týkajúci sa začiatku tohto veselého obdobia. Ako som sa dočítala, je to deň po Troch kráľoch. No a trvať bude až do Popolcovej stredy. Najveselším obdobím sú tri dni pred pôstom a vyvrcholením je utorok. Vtedy sa pochováva basa a na programe je posledná muzika pred 40 dňovým pôstom. Na plesy, tancovačky a podobné zábavky máte čas do 20. februára. A šancu majú aj škaredé dievky (čo sa samozrejme našej rodiny netýka, lebo my máme najkrajšie deti), pretože chlapci nemajú čas vyberať (aké sú tie naše staré matere starostlivé).

Dosť bolo rečí, poďme k činom.

Šišky z Myjavy
Zmiešaním týchto surovín spravíme kvások a necháme v teple vykysnúť:
1 dcl vlažného mlieka
4 dkg kryštálového cukru
3 dkg droždia (kvasníc, pre tých menej znalých)

Medzi tým si pripravíme:
7 dcl (7 decový pohár na zaváranie) polohrubej múky
4 polievkové lyžice roztopeného masla
4 žĺtka
2 dcl vlažného mlieka
2 PL (polievkové lyžice) rumu

Keď je kvások vykysnutý (to poznáte, vraví Boženka), tak ho pridáme do toho, čo sme si medzitým pripravili a vytrepeme varechou cesto na hladko, aby sa robili pľuzgieriky (Boženka občas používa na trepanie Jurulíka), cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou (čistou) a necháme v teple (v deke alebo na perinách) 1 HODINU vykysnúť.
Potom cesto premiestnime na dosku posypanú múkou, vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm a vykrajujeme kolieska, ktoré opäť prikryjeme (na doske) a necháme chvíľu kysnúť.
Medzitým si v menšom kastróliku rozpustíme 1 CERU a keď je dostatočne rozpálená, hádžeme do nej vykrojené kolieska. Ale pozor, kladieme ich do tuku tou stranou, ktorou neležali na doske. V prvej fáze vyprážania šišky prikryjeme a keď ich otočíme, tak ich dopekáme neprikryté.
Upečené do zlatista vyberieme a skontrolujeme, či sa podarili. Správne šišky totiž pri zahryznutí majú vo svojom vnútri jaskyňku.
Podávame s lekvárom, posypané vanilkovým cukrom.

Fánky a´la Biščová
35 dkg hladkej múky
ako orech masla
1 PL práškového cukru
2 kopcovité PL kyslej smotany
4 žĺtka
štipku soli (nie medzi prsty, však Vladuško)
2 PL rumu

Všetko zmiesime v miske (rukami), v prípade, že je cesto príliš tuhé, pridáme trochu smotany a necháme 1/2 HODINY v chlade zabalené vo fólii (aby cesto neoschlo).
Potom cesto rozdelíme na dve časti, na pomúčenej doske na tenko vyvaľkáme a radielkom (to je tá vec s vrúbkovaným koliečkom) narežeme pásiky 3 cm hrubé a potom každý pásik rozdelíme na cca 7 cm časti. V strede každého pásika narežeme tri maličké pásiky, ktoré trošku prepletieme.
Opäť prichádza na rad CERA a vyprážanie do zlatista.
Hotové fánky ešte teplé obaľujeme vo zmiešanine vanilkového a práškového cukru.

Dúfam, že Kaťulka sa pochváli, ako sa jej šišky vydarili. A len tak mimochodom, koľko si ich Pištík vo svojich hviezdnych časoch strčil do úst?