to najlepšie z kuchyne jednej neobyčajnej rodinky

januára 23, 2007

Dnes varí slečna Vierka


Možno Vás to prekvapí, ale prvým odvážlivcom, ktorý prišiel s kožou na trh (Boženka sa neráta, tá musí) je slečna Vierka. Až z ďalekého Frankfurtu poslala dva recepty. Začneme tým prvým, o čosi exotickejším.

Avokádová pomazánka
Vezmou se tři kusy avokáda, oloupou se, vypeckujou, nakrájí se na kousky a přidá se česnek - podle chuti. Já jsem měla česnek naložený v oleji, Alena (suseda slečny Vierky, pozn. autora) tam dáva máslo, přidá se vegeta, nebo súl a koření a tou mix nohou (akože mixérom ponorným) se udělá pěkná, dobrá kašička a natíra se na topinky (hrianky).
Odborný garant tejto stránky (teda Boženka) dodáva, že môžete pridať aj pár kvapiek citrónovej šťavy a namiesto masla 1 PL pochúťkovej smotany.

A poďme ďalej. Pre dospelú časť Hujer (či skôr Horánsky) family prichádza sladká pochúťka, ktorú hladným krkom slečna Vierka s láskou pripravovala. O spomienku na časy pomerne dávno minulé sa nedávno pokúsila Boženka. A dospela k záveru, že hostia jej výtvor jedli iba zo slušnosti (Každý jeden kúsok). Pritom piekla samozrejme s láskou a tak srdnato, že jej na kuchárskej knihe ostali kúsky mrkvy. Áno, je to

Mrkvová bábovka
40 dkg polohrubé mouky
28 dkg cukru
60 dkg strouhané syrové mrkve
8 dkg tuku
2 vejce
8 lžic mléka
1 prášek do pečiva
a když není mrkvička šťavnatá tak se přidá trochu šťavičky (pomerančová nebo meruňková)

Vše smícháme (těsto má být o něco řidčí než na normální bábovku a pečeme v teplejší troube.

Tak som dospela k záveru, že za tú podľa Boženky menej vydarenú bábovku môže moja maličkosť. Ukecala som ju, aby sme dali mrkvu, o ktorej Božka prehlásila, že je suchá. A to sme ešte nepoznali ten zlepšovák so šťavou. Hmm, tak teda nabudúce. Alebo by nám ju mohla napiecť slečna Vierka sama, čo poviete?