to najlepšie z kuchyne jednej neobyčajnej rodinky

februára 02, 2007

Bryndzové pirohy


Čo ti navarím, keď prídeš? Zvykne sa Boženka pýtať Kaťulky pred jej príchodom na rodnú hrudu. 9 z 10 odpovedí znie takto: ,,Bryndzové pirohy.“ ,,Už mám kúpené cesto, aj bryndzu,“ usmieva sa do telefónu alebo web kamery Boženka. Už dopredu veľmi dobre vie, po čom Kaťulke srdce piští. A nielen Kaťulke. Medzi veľkých fanúšikov tejto pochúťky patrí Peťo Bernát. Ešte pred tým, než odletel za veľkú mláku si u Boženky vždy objednával celú jednu dávku, ktorú na posedenie spratal do bruška. Objednávky prichádzajú aj teraz, keď raz za rok spoza veľkej mláky s celou rodinkou priletí. Pirôžky si obľúbil aj jeho syn Timotej, ktorý sa dokonca nedávno výdatne podieľal na ich príprave. Boženka mu totiž zverila vykrajovacio-zatváracie zariadenie. Pirôžková mašinka, ako zariadenie nazval Timotej, pracovala naozaj usilovne. Dieťa potom skonštatovalo, že nič lepšie nejedlo a skromne dodalo, že to bude určite najmä jeho zásluhou. A že nielen láska, ale aj svokrova priazeň ide cez žalúdok, o tom pirohy tiež vedia svoje. Boženka ich, ako čerstvá nevesta pripravila Jurulíkovmu otcovi. Tvrdil totiž, že také pirohy, ako robila jeho mama už nedokáže uvariť nikto. A keď ich dostal na tanieri, tak neveril vlastným chuťovým pohárikom. ,,Boženka, pripomenula si mi mladosť," skonštatoval so zastretým hlasom. Verte, či nie, Boženkine pirohy majú zvláštnu moc...

Bryndzové pirohy
zemiakové cesto (v prášku, najlepšie zo Serede)
asi 25 dkg bryndze
1 uvarený stredne veľký zemiak
kôpor podľa chuti

Zemiakové cesto zarobíme podľa návodu, rozdelíme na dve časti, vyvaľkáme na maximálnu hrúbku 3 mm a vykrajujeme kolieska (najlepšie pirôžkovou mašinkou). Kolieska plníme plnkou (tak 1 kávovou lyžičkou), ktorú urobíme z bryndze, na jemno postrúhaného zemiaku a kôpru. Zatlačíme (mašinkou) a varíme asi 5 minút (kým pirohy nevyplávajú von). Vyberieme na misu a

Omáčka
Rozrobíme asi 20 dkg bryndze a 1 pochúťkovú smotanu a tiež môžeme pridať kôpor. Upražíme si cibuľku nakrájanú na plátky a údenú slaninku nakrájanú na kocky.

Pirohy podávame teplé, polievame bryndzovo-smotanovou omáčkou, opraženou cibuľkou a slaninkou.