Chrenový koláč

Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, pod týmto názvom sa ukrýva skutočná lahôdka. Na všetky rodinné oslavy a iné stretnutia ju pripravuje Jurulík. Aj keď tento rok na Vianoce som dostala dôveru a mohla som vymiešať plnku. Aspoň som Jurulíkovi ušetrila jedno trápenie. Nad týmto koláčom totiž pravidelne prelieva potoky sĺz. A preto sa vlastne volá chrenový. Dôvod? Rum. Ak má byť totiž chuť dokonalá, spotrebujete ho pomerne dosť. A ako ho do plnky a cesta prilievate, oči sa vám podľa Jurulíka vždy zarosia presne tak, ako keď chren strúhate. Ale povedzme si na rovinu, takto plytvať takou vzácnou tekutinou, to rozplače aj silnejšie povahy. Boženku rozplakala skutočnosť, že keď sa o výrobu koláča pokúšala ona, ostalo jej cesto prilepené na doske. Zúfalo volala Jurulíka, aby cesto zachránil. A Jurlík, súc technický typ cesto zoškrabal, spracoval a vyvaľkal. Použil pritom teflónovú fóliu. A Boženka ticho soptila, ako sa vynašiel. Odvtedy je chrenový koláč alebo ak chcete gaštanová roláda Jurulíkovou záležitosťou.
Gaštanová roláda
cesto
6 marina keksov
10 dkg práškového cukru
4 PL kakaa
silná káva zalievaná - turek (cca 2 dcl)
rum
plnka
250 g gaštanové pyré
250 g hera alebo maslo
10 dkg práškový cukor
1 vanilkový cukor
rum
Marina keksy postrúhame, pridáme cukor, kakao, prilievame čiernu kávu a rum, spracujeme do tuhej hmoty, vyvaľkáme na hrúbku cca 4 mm (dosku naozaj neskúšajte), prísady určené na plnku zmiešame, vyšľaháme do penista, natrieme na cesto zrolujeme a dáme do chladu. Hotovú roládu krájame na plátky, podávame so sľahačkou, aj bez.
Mimochodom, práve sa na prísady pozrel odborným okom garant tejto stránky (Boženka) a skonštatoval, že Jurulík mi nadiktoval recept na dve rolády. Chcel vám dopriať, chalanisko jeden...
0 Comments:
Zverejnenie komentára
<< Home