to najlepšie z kuchyne jednej neobyčajnej rodinky

februára 15, 2007

Ako od Kaťulky


Tak si predstavte, že ďalším prispievateľom v poradí je Kaťulka. Áno, je to tá žena, ktorá kolegyne na letisku presviedčala, že tie fantastické koláče napiekla sama. A keď chceli recept, tak im vysvetlila, že to je jednoduché, že zmiešajú cukor, múku, vajíčka a je to. Skúsenejšie kuchárky (čo boli vlastne všetky) veľmi rýchlo odhalili, že z Kaťulkou uvádzaných surovín by nikdy v živote nič podobné neupiekli. A tak nasledoval vydesený telefonát na Slovensko, aby jej sestry rýchlo nadiktovali recept aj s postupom. Neskôr už Kaťulka vycvičená stresovými situáciami odchádzala z rodnej hrudy aj s receptom. Ale na druhej strane treba priznať, že napríklad studené misy alebo šalátiky sú jej doménou. Nikto ich tak pekne nenaaranžuje ako ona. A Martinovi (tomu môjmu) mimoriadne chutila zabíjačková polievka...
Kaťulka si je v každom prípade vedomá svojich nedostatkov, pretože mail s receptami začala takto:

Posielam pár receptíkov, to zvládne aj blbec (príkladom som ja)

Recept bez názvu
Kúpime lístkové cesto (Kaťulka odporúča porcované, to má najradšej). Rozvaľkáme ho a poukladáme naň buď anglickú slaninu alebo šunku (tá je suchá, ale diétna). Potom premyjeme kyslú kapustu (ak je veľmi kyslá), poukladáme ju na tú slaninu, trochu posolíme, urobíme valček, ten potrieme rozšľahaným vajíčkom. Keď má niekto záujem o ostrejšiu verziu, tak može kapustu posypať jemne mletým čierným korením. Valček ešte na plechu neupečený nakrájame na centimetrové kúsky, nerozdeľujeme a necháme to upiecť.

Kapor a ´la Kaťulka
V
prvom rade musíte kapra kúpiť alebo si ho nechať uloviť šikovným rybárom, ako je napríklad Kamil. Ten chytil kapríka, čo nás stál 2000,- Kč, preto asi tak chutil. Rybársky lístok totiž toľko stojí a on za minulý rok chytil až jeden kus!
Kapra stiahnite z kože, vykostite, filety na chvíľku ponoríte do mlieka, potom ich vysušte savým papierom, nasoľte
a pokvapkajte citrónom. Nechajte ležať aspoň pol hodinu. Medzitým urobte zmes - do hladkej múky dáte rôzne druhy korenia a spolu to nasypte do igelitového sáčku. Druhá zmes bolo z múky a piva vymiešané cestíčko a k tomu tiež pridajte zmes korenia.
Filety znovu vysušte, posoľte, nakrájajte na menšie kúsky a obaľte v múkovej zmesi alebo v cestíčku.
Potom to vysmažte na oleji.
Je to fantastické, potvrdil to aj Tomáško a ten kapra príliš v láske nemá...