to najlepšie z kuchyne jednej neobyčajnej rodinky

augusta 05, 2008

Na grile



K Hujerfestu v Liptovskej Tepličke, ale aj k ďalším, na čerstvom vzduchu organizovaným akciám neodmysliteľne patrí grilovanie. Od Babulky som dlho mámila recept a dnes je ten deň, keď vám ho konečne prezradím. Nie je to síce nič komplikované, no o to lepšie mäsko zo špeciálneho grilu chutí.
8 (slovom osem) kíl mäsa sme nakladali do pácu v piatok večer. Aby som sa nechválila cudzím perím (keďže som lúštila sudoku), nakladala Babulka, Mirka a Marek. Kaťulka vykosťovala kuracie stehná, Vladuško päsťou naklepával krkovičku a Evička rezala kuracie prsia na rezne. Mäsko putovalo do nálevu z oleja, cesnaku a špeciálnej grilovacej zmesi (bez konzervačných látok údajne) a noc strávilo v šope. Ráno Vladuško pripravil cukinu podľa istého pakistanského receptu. Ošúpal ju, nakrájal na koliečka, nasolil a nechal na slnku, ktorého úlohou bolo vytiahnuť z nej čo najviac vody, aby nebola ako blato. Usilovná Anička neostala pri cukine, pridala špeciálne závitky - sušené marhule a slivky zabalené do prosciutta (či ako sa to volá). Toto všetko a kukurica a chlebík k tomu putovali v sobotu popoludní na rozpálený gril. Babulka, Mirka, Romanko a Palino obracali, čo im sily stačili. Neviem, či to bolo tým, že som bola strašne hladná, ale všetko mi veľmi, veľmi chutilo...