to najlepšie z kuchyne jednej neobyčajnej rodinky

októbra 14, 2012

Pre dámičky

Mala som v októbri v latifundii milú návštevu. Prišli dámičky, ich ratlesti a drahé polovičky. A ešte Mivi a Jurko s Božkou. Trošku sme si poklábosili, trošku popili, niečo do žalúdka hodili. Okrem iného sa podával Jurkov slávny tataráčik, no a Božka opäť raz nesklamala a napiekla. Hneď dva druhy. Zhodli sme sa s dievčatami, že na moravské koláče sme ešte nedorástli, ale obrátený jablkový by sme mohli zvládnuť. Recept si údajne Božka osobne vypýtala v kuchyni nemenovanej reštaurácie na Donovaloch a Jurko jej potom množstvá prepočítaval na normálny domácky plech.  
 
jablkový základ
1 kg jabĺk
2 škoricové cukre
hrozienka
nasekané orechy
 
cesto
4 bielka
17 dkg kr. cukor
4 žĺtka
17 dkg PH múky
1/2 balíčka prášku do pečiva
125 ml vlažnej vody
125 ml oleja
 
Jablká ošúpeme, postrúhame, primiešame škoricový cukor, hrozienka a orechy. Dáme na hlbší plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie až na okraje.
Z bielkov vyšľaháme hustý sneh, pomaly pridávame cukor, žĺtka a ešte chvíľu šľaháme do husta, potom ručne vmiešame múku, v ktorej zmiešame prášok do pečiva. Nakoniec pridáme vlažnú vodu a olej. Zľahka premiešame a vylejeme na jablká. Pečieme pri teplote cca 160 st. asi 40 minút, prípadne aj viac. Potom vyberieme a necháme dobre vychladnúť a preklopíme na dosku alebo tácku vystlanú papierom na pečenie jablkami hore. Kto chce, môže na vech natrieť šľahačku.